Side ősi városáról

Side városáról

Side ősi városa

Törökország egész területén Antalya a turizmus fővárosaként ismert. Sok látnivaló van, különösen Side városában, Antalya kerületében. The Side házak, 4 és 5 csillagos szállodák és üdülőhelyek. Az évről évre több ezer turistát fogadó Side-nek lehetősége van arra is, hogy minden költségvetésből nyaraljon. Különféle turisztikai értékek találhatók Sideben, ahol a turizmus szíve dobog, mint például a Manavgat-vízesés, a Köprülü-kanyon és a Reszkető-tó.

Hol van Side?

Törökország-szerte vannak bizonyos fő pontok, ahol a turizmus fontos megélhetési forrás. Különösen Antalyában és körzeteiben zajlik intenzíven a nyári turizmus. Side Antalya egyik legnagyobb kerülete. A mediterrán régióban található Side kerületben számos turisztikai létesítmény és 5 csillagos szálloda található. A nyáron érkező helyi és külföldi turisták is gondoskodnak arról, hogy nyáron gyarapodjon a kerület lakossága.

Hogyan juthat el Side-ba?

Side-ba nagyon könnyű eljutni. Side 75 kilométerre található Antalya városközpontjától. Lehet választani közúti vagy légi útvonalat az Oldalra jutáshoz. Azok, akik repülővel szeretnének Side-ba utazni, először az Antalya repülőtérre induló járatokra vásárolhatnak jegyet.

Törökország számos városából közvetlen járatok indulnak Antalya repülőterére. Emellett számos külföldi ország is elérhető közvetlen járattal Antalya repülőterére. Néhány szálloda transzfert biztosít az antalyai repülőtérről. Emellett buszok és mikrobuszok kényelmes közlekedést biztosítanak Antalya és Side között. Side 20 perc alatt elérhető minibusszal az antalyai buszpályaudvarról.

 

Milyen látnivalókra számíthatok Side területén?

Side azon kerületek egyike, amely turisztikai és történelmi értékeivel lenyűgöző. A múlttól a jelenig számos civilizáció otthona, Side történelmi helyeket kínál, amelyeket érdemes meglátogatni és látni. Side ókori város Kr. e. 7. századi nyomokat visel. Side-ben van néhány fontos építmény is, amelyek olyan birodalmaknak adott otthont, mint Lydia, Perzsia, Görög, Római és Bizánc. A történelmi agora és agora fürdő a kihagyhatatlan építmények közé tartozik. Emellett a Side Antik Színház és az Apolló-templom is kiemelkedik egyedi szépségeivel.

Fizetés buszon
From: 35,00
Fizetés buszon
From: 45,00
Fizetés buszon
From: 40,00

Side Antik Színház: A római építészet egyik legszebb példája. A Side Antik Színház megközelítőleg 15 ezer fő befogadására alkalmas.

Az ókori színház színpadfalai a mai napig fennmaradtak. Ezt a nagyrészt megőrzött építményt a római korban gladiátor- és állatharcokhoz használták. Építészetileg is hasonló a Colosseumhoz.

Apollo temploma: Apollón temploma Side ősi városában található. A templom építészetében pedig korinthoszi címmel ellátott oszlopok találhatók. Az Apollo-templomot az 1990-es években állították helyre, csodálatos fenséges építészetével.

Manavgat vízesés: Antalya egyik legismertebb természeti csodája, a Manavgat vízesés Side városában található. A négy méter magasból ömlő, erős vizű vízesés látványával nyűgözi le a turistákat. A vízesés, amely nagyon kényelmes raftingoláshoz, 15 percre van Side városközpontjától.

 

Mi a teendő, ha Side-ba mész?

Számos tevékenység vár az antalyai Side városba. Side antik városát meg kell látogatni, hogy megértsük a régió teljes történelmét egy Side-i nyaralás során. A Manavgat-vízesést a természeti szépségeiről ismert Side-ben is érdemes megnézni.

Érdemes elmenni a Titreyengölbe és a Köprülü-kanyonba is. A természeti sportokat kedvelők raftingolhatnak a Manavgat-vízesésben.

Kellemes pihenést tölthet el a Köprülü-kanyon hűs vizében. Ezen kívül Titreyengölben lehet túrázni. A Side kikötőből induló hajókkal hajókirándulásra is indulhat. Az oldal az egyik legfontosabb pont, amelyet előnyben kell részesíteni a nyári vakáció során.

Side-ben tartott fesztiválok

A turisztikai paradicsomnak számító Sidén minden évben, meghatározott időpontokban különböző fesztiválokat rendeznek. Világzenei Kulturális és Művészeti Fesztiválra minden év szeptemberében kerül sor Sideben. Emellett a motorosok is részt vehetnek az Internationalen

Manavgat Motorkerékpár Fesztivál minden év júniusának utolsó napjaiban. Emellett minden év augusztusában megrendezik a Peace Water Fesztivált, hogy Manavgat helye megmaradjon a turizmusban.

Különféle műrepülő előadásokra is sor kerülhet a Békevíz Fesztiválon. Emellett minden év októberében kerül megrendezésre a Kerékpárfesztivál a kerékpározás szerelmeseinek.

Törökországból és a világ minden tájáról érkező kerékpárosok kerékpároznak Manavgatban és környékén. A Sidén zajló kerékpárfesztivál is mindenkit érdekel.

 

Side története

Side, az ókorban Pamphylia legjelentősebb kikötővárosa egy 350-400 m széles félszigeten alakult, amely Antalyától 80 km-re keletre, Manavgattól 7 km-re délnyugatra található.

Side, Kr.e. VII. században településközpont volt. Kr.e. VI. a XIII. században egész Pamfíliával együtt a Líd Királyság fennhatósága alá került, majd a Líd Királyság 547/46-os bukása után a perzsák uralma alá került.

A város, amely ebben az időszakban bizonyos mértékig megőrizte szabadságát, pénzérméket vert a nevében. A Side, amely Nagy Sándor anatóliai hadjárata során (i. e. 334) minden ellenállás nélkül megnyitotta kapuit Macedónia királya előtt, később az egyik jelentős éremnyomó központ lett, amelyet Sándor alapított.

Side, amely III. Sándor halála után folyamatosan gazdát cserélt a hellenisztikus időszak királyságai között DEC. a XVIII. században először a Ptolemaiosok, Kr.e. 215-189-ben a Szeleukidák uralma alatt állt.

A város leginkább Antiokhosszal volt barátságban, Pergamon és Rodosz királyságából álló Szír Királyság támogatását nyújtotta, részt vett a rómaiak elleni háborúban az oldali haditengerészettel és a szeleukidákkal. A háború végén a szeleukidák elhaltak, és a Kr.e. 188-ban kötött apameiai béke értelmében Pamphylia és Side időközben a Pergamon Királysághoz került.

Side azonban egy idő után visszanyerte függetlenségét, és a történelem egyik legfényesebb időszakát élte át.

Az a tény, hogy VII. Antiochus, aki Kr.e. 138-ban ült Szíria trónján, és később a „Sidetes” becenevet kapta, fiatal korában Sidébe küldték tanulni, jelzi, mennyire fontos a város a keleti kulturális központ fontossága. mediterrán. A városnak ez a fényes időszaka nem tartott sokáig.

Kr.e. 1. A kalózkodás, amely a században kezdődött Pisidia és a hegyvidéki Kilikia vidékén, átugrott Pamphyliára is, következésképpen Side, a Sidelines, akik nem tudtak megbirkózni a kalózokkal, meg kellett nyitniuk kikötőiket és vasárnapjaikat számukra. Végül, miután Publius Servilius római konzul Kr.e. 78-ban megtisztította a régiót a kalózoktól, Side-t Pamphylia többi városához hasonlóan a Római Birodalomhoz csatolták.

Kr.e. 25 után Augustus a pamfiliai régiót a neki közvetlenül alárendelt tiszt által irányított tartománnyá tette. Ezt követően Side város Róma tartományában. Kr.u. II. és III. Side, IV, amely fényes időszakot élt át az évszázadokban. a XVIII. században elszegényedett keresztény városnak tűnik. V. és VI. a város az évszázadok során harmadik, egyben utolsó fényes idejét élte át, és a Kelet-Pamfilian Metropolitanate fővárosa lett. IX. X. Konsztantyinosz Porfirogennetosz (913-959) bizánci császár pedig „De Thematibus” című művében „kalózfészekként” említi a várost, amelyet az évszázadok során alaposan meggyengítettek az arab rajtaütések.

Az arab földrajztudós Idrisi „Yanık Antalya”-nak nevezi Side-et (1150 felé), és arról számol be, hogy népe a két napra lévő „Yeni Antalyában” telepedett le.

A kereskedelmi és kikötővárosként elismert Side ősi városának romjai a XX. Selimiye falut krétai bevándorlók alapították a század elején.

A félszigeten épült Side a város főkapujától induló monumentális utcán halad végig, akárcsak más pamfiliai városokban. A főutca, amely északkeleten a „Nagy Kaputól” indul, szinte egyenes vonalban fut végig a félszigeten, kivéve a Színház előtti ívet, és a templomok közelében egy nagy térrel végződik.

A város második legnagyobb utcája is a „Nagykaputól” a város déli felé halad. Mindkét utca oszlopos, oszlopos oszlopcsarnokkal, mindkét oldalán korinthoszi betűkkel, mögöttük pedig üzletsorral.

Kell segítség ?

Felveheti velünk a kapcsolatot.

Fizetés buszon