Ismered a török ​​tea titkát? / Kirándulások Törökországban

Mindjárt itt a nyári vakáció a világ meleg sarkain, és valószínűleg már a pihenésről és a kikapcsolódásról álmodozik. Ha pedig Törökországban, az egyik legnépszerűbb nyári úti célban találja magát, ne hagyja ki a lehetőséget, és kóstolja meg a „çay” néven ismert török ​​teát.

Törökországban a tea szinte nemzeti italnak számít – olyan gyakran isszák, hogy azt mondhatnánk, maga a „çay” folyik ott. A török ​​tea több, mint egy ital; a vendégszeretet és a közösség szimbóluma. Ha szeretnél közelebb kerülni a török ​​kultúrához, és valami egyedit szeretnél megtapasztalni, akkor ez az ital szerepeljen a listán.

Törökország a teafogyasztás rekordere – valljuk be, a törökök szeretik a teát! Gyakori, hogy az egyének naponta akár 40 pohárral is megisznak ebből a frissítő italból. És ami még érdekesebb, a nyári szezon hőmérséklete Törökországban nem akadályozza meg az embereket a „çay” élvezetében. Éppen ellenkezőleg, a tea nagyszerű módja annak, hogy szabályozza a belső testhőmérsékletet, és hűvös legyen még akkor is, ha kint meleg van.

A török ​​tea elkészítése egy kis rituálé, amelyet mindenkinek meg kell tapasztalnia, aki autentikus török ​​élményre vágyik. Az egész folyamat akár 25 percig is eltarthat, de az eredmény mindenképpen megéri a várakozást. Erre a különleges alkalomra szükség van egy speciális kétszintes teáskannára, amelyet „çaydanlık”-nak hívnak, és hagyományos tulipán alakú poharakat.

Az elkészítési folyamat azzal kezdődik, hogy az alsó teáskannát megtöltjük vízzel, és a teakeveréket a felső teáskannába öntik. Ezután az alsó vízforralóban felforraljuk a vizet, miközben a gőz felmelegíti a felsőt, és fokozatosan fejlődik a tea. Amikor a víz eléri a forráspontot, öntse a pohárba, és töltse fel vízzel az alsó vízforralót, készen áll a következő forralásra.

Ez az egész folyamat nem csak az ital elkészítéséről szól, hanem egy borostyán színű aromás esszencia létrehozásáról, amely csak a török ​​teára jellemző. Az italt megfelelő arányban egy pohárba töltjük, félig megtöltjük esszenciával, majd felöntjük forró vízzel. És mivel mindenkinek megvan a maga preferenciája, ízlése szerint adhat hozzá cukrot. A törökök különösen kérik az édes teát, így ez kiváló alkalom valami új kipróbálására.

A török ​​tea nem csak egy ital, hanem egy teljes élmény. Ha Törökországban tartózkodik, feltétlenül élvezze a teljes élményt. Hazatérése után a saját készítésű „çay”-jával megidézheti a török ​​hangulat egy darabját. És ki tudja, lehet, hogy mestere lesz ennek a török ​​tearituálénak!

„Török tea: Aromás utazás a vendéglátó világba.”

Fizetés buszon